Βάβδος: Ένα γραφικό ορεινό χωριό στην Χαλκιδική

29

Ο Βάβδος, (η Βάβδος κατά άλλους) χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού, με υψηλότερη κορυφή τον «Προφήτη Ηλία», σε υψόμετρο 1.050μ., αποτελεί ένα ονειρικό καταφύγιο για όσους αναζητούν την ηρεμία και την ομορφιά της φύσης. Το χωριό, με πληθυσμό περίπου 380 κατοίκων, ανήκει στον Δήμο Πολυγύρου και φέρει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τα ρωμαϊκά χρόνια.

Ιστορική διαδρομή:

Η ονομασία του χωριού προέρχεται πιθανότατα από τον Ρωμαίο χιλίαρχο Βάβδο, ο οποίος ίδρυσε οικισμό στην κορυφή του λόφου “Βίγλα” για την προστασία της περιοχής από πειρατές. Σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Βάβδου διαδραμάτισε και η εξόρυξη λευκολίθου, με το μεγαλύτερο κοίτασμα στην Ελλάδα να εντοπίζεται στο χωριό. Το μεταλλείο λειτούργησε έως το 1997, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στην οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.

Αξιοθέατα:

Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια του Βάβδου, ο επισκέπτης συναντά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, εκκλησίες με χρονολογία κατασκευής το 1811. πλατείες που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του χωριού.

Το μεγάλο πλατάνι στην πλατεία: Διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1976, προσφέρει δροσιά και σκιά στους κατοίκους και τους επισκέπτες.Συνολικά υπάρχουν πέντε πλατάνια σε μια πλατεία πλακόστρωτη και περιποιημένη έκτασης 1.000 τ.μ.

Την εκκλησία του Προφήτη Ηλία: Χτισμένη στην κορυφή της Βίγλας, σε υψόμετρο 1050 μέτρων, προσφέρει πανοραμική θέα στην περιοχή .Γιορτάζει στις 20 Ιουλίου με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις την εορτή του Προφήτη Ηλία, διοργανώνοντας γεύματα, τα λεγόμενα Καζάνια του Αϊ-Λια.

Το Λαογραφικό Μουσείο: Στεγάζεται σε παραδοσιακό πέτρινο σπίτι και φιλοξενεί εκθέματα που απεικονίζουν την καθημερινή ζωή και τις παραδόσεις του χωριού.

Ο ετήσιος ορειβατικός αγώνας – Vavdos Trail Run που περιλαμβάνει δύο αγώνες: Τον Challenge 21χλμ. και τον Fun Run 6 χλμ.

Τα μονοπάτια πεζοπορίας: Ιδανικά για πεζοπορία και ποδηλασία, διασχίζουν πανέμορφα τοπία με πυκνά δάση και ρέματα. Η Βάβδος απέχει 47 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 24 χιλιόμετρα από τον Πολύγυρο.

Credits

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: flightmode.gr

Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το flightmode.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το flightmode.gr επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.