Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Νικόπολης: Μια μνημειώδης κατασκευή

30

Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Νικόπολης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας στην Ελλάδα. Κατασκευασμένο τον 1ο αιώνα μ.Χ., ύστερα από την ίδρυση της πόλης από τον Οκταβιανό-Αύγουστο, λειτούργησε για περίπου 500 χρόνια, εξασφαλίζοντας την υδροδότηση της Νικόπολης.

Με μήκος περίπου 50 χιλιόμετρα, το υδραγωγείο ξεκινούσε από τις πηγές του Λούρου, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, και κατέληγε στο Νυμφαίο της Νικόπολης, τροφοδοτώντας με νερό τα λουτρά, τις δημόσιες κρήνες και τα σπίτια της πόλης.

Η κατασκευή του υδραγωγείου αποτελεί μαρτυρία της τεχνογνωσίας και της οργάνωσης των Ρωμαίων. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορες τεχνικές, ανάλογα με το τοπίο:

Λάξευση αύλακα: Σε πλαγιές λόφων, λαξεύτηκε αυλάκι, το οποίο στεγαζόταν με καμάρες και τετράγωνα ανοίγματα εξαερισμού. Διάνοιξη σήραγγας: Στην περιοχή του Κοκκινόπηλου, κατασκευάστηκε σήραγγα μήκους περίπου 800 μέτρων, για να διαπεράσει το υδραγωγείο έναν λόφο. Κατασκευή πεσσοστοιχίων: Σε πεδινά τμήματα, το υδραγωγείο στηριζόταν σε πεσσούς, οι οποίοι έφεραν τόξα.

Σήμερα, σώζονται τμήματα του υδραγωγείου σε διάφορες περιοχές, όπως ο Άγιος Γεώργιος, η Σκάλα Λούρου, ο Αρχάγγελος και η Νικόπολη. Τα ερείπια του υδραγωγείου μαρτυρούν την επιβλητικότητα του έργου και αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες και πεζοπόρους. Αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το μνημείο, αν βρεθείτε στην περιοχή. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κατασκεύασμα που έχει διασωθεί, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να το θαυμάσουμε έστω και μετά από τόσα χρόνια. Παρότι παραμένει αφημένο στην τύχη του από τους αρμόδιους, ακόμα και το κομμάτι που διατηρείται άθικτο μαρτυρά την σπουδαιότητα του έργου!

Διαβάστε ακόμα:

Κοκκινοπηλός Πρέβεζα

Λίμνη Ζηρού: Μία όαση ομορφιάς στην Ήπειρο

Credits

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: flightmode.gr

Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το flightmode.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το flightmode.gr επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.