Το Γεφύρι της Πλάκας: Μνημείο Ιστορίας και Αρχιτεκτονικής στα Τζουμέρκα

13

Το Γεφύρι της Πλάκας, χτισμένο πάνω από τον ποταμό Άραχθο στα Τζουμέρκα, αποτελεί ένα αριστούργημα της Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής και μνημείο ιστορικής σημασίας. Βρίσκεται στους πρώην Δήμους Πραμάντων και Κατσανοχωρίων σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και συνδέει τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια Χτισμένο το 1866 και επανακατασκευασμένο το 2019, είναι μονότοξο, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 21 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα. Θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Κατέρρευσε τρείς φορές, το 1860, το 1863 και το 2015, την τελευταία φορά έπειτα από βροχόπτωση. Μετά την κατάρρευση του 2015 η ανακατασκευή του δρομολογήθηκε αμέσως μετά και το κυριότερο μέρος του έργου ολοκληρώθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019.

Το Γεφύρι της Πλάκας έζησε πλήθος ιστορικών γεγονότων. Σημάδεψαν την πορεία του η σφοδρή κακοκαιρία του 1863 που οδήγησε στην κατάρρευση του, η λειτουργία του ως τελωνείου στα σύνορα της ελεύθερης Ελλάδας με την τουρκοκρατούμενη Ήπειρο, και η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας της Πλάκας – Μυρόφυλλου το 1944, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Σήμερα, το Γεφύρι της Πλάκας στέκει αγέρωχο, όχι μόνο ως μνημείο του παρελθόντος, αλλά και ως σύμβολο της ανθεκτικότητας και της θέλησης των ανθρώπων. Προσκαλεί επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του αρτιότητα, να περιηγηθούν στα μονοπάτια που το περιβάλλουν και να ατενίσουν το τοπίο που κόβει την ανάσα.

Διαβάστε ακόμα:

Καλαρρύτες το χωριό που γέννησε τον οραματιστη Σωτηρη Βούλγαρη

Credits

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: flightmode.gr

Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το flightmode.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το flightmode.gr επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.