Τον Νοέμβριο του 2007, κατά τη διάρκεια ελέγχου της επέκτασης του λιμένα των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων από καταδυτικό κλιμάκιο της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ο δύτης Βασίλης Μεντόγιαννης ανακάλυψε μια ευμεγέθη αποικία ιππόκαμπου.Aπό τότε ξεκίνησαν έρευνες, δράσεις, πρωτοβουλίες και διάδοση της αποικίας ιππόκαμπων στην Ελλάδα Τον Φεβρουάριο του 2010 παρατεταμένη βροχόπτωση προκάλεσε υπερχείλιση σε τοπικό φράγμα μεταλλευτικών αποβλήτων από το οποίο μεγάλες ποσόσητες ιζημάτων κατέληξαν στα παράλια του χωριού, με συνέπεια ο πληθυσμός του θαλάσσιου αυτού οργανισμού να μειωθεί σημαντικά Aπό τότε εχει δημιουργηθεί ένα υποβρύχιο πάρκο για τους ιππόκαμπους. Τοποθέτησαν ένα πλέγμα στον βυθό στο οποίο έδεσαν σχοινιά, δίνοντας στα υπέροχα αυτά πλάσματα σημεία συγκράτησης H μεταλλοφορία της περιοχής και γενικά στον Στρυμονικό κόλπο φέρνει στη θάλασσα ουσίες που καθιστούν τον κόλπο υπερτροφικό. Έτσι υπάρχουν πολλοί ιππόκαμπoi αστερίες και αχινοί. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιοχής είναι τα πλούσια ορυχεία, των οποίων η δραστηριότητα χρονολογείται από το 600 π.Χ. Στην αρχαιότητα εκεί βρισκόταν η πόλη της Στρατονίκειας . Το σύγχρονο Στρατώνι χτίστηκε τον 19ο αιώνα και οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν οι μεταλλωρύχοι των ντόπιων μεταλλείων . Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ο πληθυσμός αυξήθηκε λόγω της άφιξης των προσφύγων από τη Μικρά Ασία . Σήμερα η μεταλλευτική δραστηριότητα συνεχίζει να είναι η κύρια ασχολία των κατοίκων.
Το Στρατώνι είναι παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Χαλκιδικής. Το 2011 αριθμούσε 1.057 κατοίκους, που εργάζονται στα μεταλλωρυχεία αλλά και σε αλιευτικά επαγγέλματα. Αποτελεί επίσης ομώνυμο τοπική κοινότητα στον Δήμο Αριστοτέλη. Η απόστασή του από τη Θεσσαλονίκη είναι 98 χιλιόμετρα και από την Ιερισσό 17. Ο κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Βαρβάρα. Υπάρχουν επίσης δύο παρεκκλήσια, του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Θεοδώρων. Στον οικισμό μεταξύ άλλων λειτουργούν ιατρείο, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, και φαρμακείο, ΚΑΠΗ. Πολιτιστικά δραστηριοποιούνται ο Σύλλογος Γυναικών και ο Σύλλογος Πολιτισμού. Στα τέλη Αυγούστου διεξάγονται κάθε χρόνο τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και επίσης στις 4 Δεκεμβρίου κορυφώνονται οι πενθήμερες εκδηλώσεις για την πολιούχο, Αγία Βαρβάρα. Η ομάδα καλαθοσφαίρισης (Σ.Α. Στρατωνίου) έχει αγωνιστεί σε εθνικές κατηγορίες
Ιστορικά στοιχεία
Η περιοχή κατοικούνταν από τα αρχαιότατα χρόνια και η μεταλλευτική δραστηριότητα στο Στρατώνι και στα γύρω χωριά ανάγεται στο 3000 π.Χ.. Οι ανασκαφές του 1962 έδειξαν ότι το Στρατώνι κτίστηκε στη θέση της αρχαίας πόλης Στρατονίκης. Την πόλη αυτή την αναφέρει ο Πτολεμαίος Κλαύδιος, αλλά λανθασμένα στον Σιγγιτικό Κόλπο.
Έρευνες έγιναν τα τελευταία χρόνια σε ηρώο με δύο θαλάμους (ταφικό μνημείο) και επίσης βρέθηκαν τρία αγάλματα, μεταξύ των οποίων ένα γυναικείο, που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου. Από τις επιγραφές κυρίως, που βρέθηκαν εκεί, το μνημείο χρονολογείται στα χρόνια του Χριστού (το ηρώο χρονολογείται περίπου στο τέλος του 1ου αιώνα π.Χ.).
Η ίδρυση του οικισμού και η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού συντελέστηκε το 19ο αιώνα, καθώς συνέρρεαν πολλοί κάτοικοι από μακρινές περιοχές για να εργαστούν στα μεταλλεία. Τη δεκαετία του ’50 ιδρύθηκε μουσικογυμναστικός όμιλος.