Ροπωτό: Το χωριό-φάντασμα που βουλιάζει

28

Στις πλαγιές της νότιας Πίνδου, σε υψόμετρο 750 μέτρων, κείτεται το Ροπωτό, ένα χωριό φάντασμα που σιγά σιγά βουλιάζει. Κάποτε, 300 οικογένειες ζούσαν εδώ, καλλιεργώντας τη γη και εκτρέφοντας ζώα. Σήμερα, μόνο λίγοι κάτοικοι μένουν, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Το 2012, οι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να φύγουν άρον άρον, ύστερα από μια καταστροφική κατολίσθηση. Η ορμή της γης έκοψε στα δύο σπίτια, ενώ άλλα, όρθια, κύλησαν στην πλαγιά. Στο πέρασμά της, η κατολίσθηση παρέσυρε και τον ιερό ναό της Παναγίας Θεοτόκου. Το κτίριο μετατοπίστηκε πάνω από 200 μέτρα και πλέον έχει μια ανησυχητική κλίση 17 μοιρών προς τα αριστερά – προς σύγκριση, η κλίση του Πύργου της Πίζας αγγίζει μόλις 3,97 μοίρες.

Σήμερα, το Ροπωτό είναι ένα χωριό-φάντασμα. Σπίτια ερειπωμένα, δρόμοι ραγισμένοι, χωράφια ρημαγμένα. Η εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου στέκει ακόμα όρθια, σαν σύμβολο της πίστης και της ελπίδας. Η ζωή στο Ροπωτό είναι δύσκολη. Δεν υπάρχει ρεύμα, ούτε νερό, ούτε δρόμοι. Οι κάτοικοι ζουν με τα απολύτως απαραίτητα, βασιζόμενοι στην αυταρέσκεια και στην αλληλοβοήθεια.

Κι όμως, παρά τις δυσκολίες, το Ροπωτό δεν σβήνει. Κάθε χρόνο, πολυ επισκέπτες έρχονται εδώ, για να δουν από κοντά το χωριό-φάντασμα, να νιώσουν την ατμόσφαιρά του, να ακούσουν τις ιστορίες των κατοίκων.Το Ροπωτό είναι ένα μνημείο της ανθρώπινης θέλησης. Είναι η απόδειξη ότι η αγάπη για τον τόπο μας μπορεί να νικήσει ακόμα και τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Διαβάστε ακόμα:

Τοξωτή γέφυρα Παλαιοκαρυάς

Credits

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: flightmode.gr

Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το flightmode.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το flightmode.gr επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.