Πηγή Μακροκοπάνα Προφήτης Ηλίας Πετροκέρασα

249

Το μονοπάτι ξεκινάει από τη Μακροκοπάνα, στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει με αυτοκίνητο και απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από τα Πετροκέρασα. Η διαδρομή μέσα στο πυκνό δάσος είναι οριοθετημένη, μετρίου βαθμού δυσκολίας, με ενδιάμεσους χώρους ξεκούρασης. Διανύοντας μια συνολική απόσταση περίπου 1000 μέτρων ο επισκέπτης φθάνει στην κορυφή του Ομβριανού σε υψόμετρο 1009 μέτρων. Ένα κομμάτι αυτού του μονοπατιού αποτελεί τμήμα του εθνικού ορειβατικού μονοπατιού Ο4 το οποίο συνδέει το όρος Χορτιάτη με το Παγγαίο και τη Ροδόπη. Στην κορυφή υπάρχει το πέτρινο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, πολιούχου και προστάτη των Πετροκεράσων, που χτίστηκε το 1998 με δωρεές και εθελοντική εργασία των κατοίκων. Κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο μετά την 20η Ιουλίου στο εξωκκλήσι τελείται θεία λειτουργία. Ο επισκέπτης αφού ξαποστάσει, μπορεί να προσκυνήσει και να αγναντέψει την κοιλάδα των Βασιλικών, τον Θερμαϊκό, τον Τορωναίο, και τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου.

Από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του Ομβριανού ο επισκέπτης συνεχίζει την κορυφογραμμή με κατεύθυνση ΝΑ-Α βλέποντας στα  αριστερά τα Πετροκέρασα. Μετά από πεζοπορία περίπου 15 λεπτών θα συναντήσει ένα διάσελο στα δεξιά του οποίου θα δει το μονοπάτι για το χωριό Γαλάτιστα. Το μονοπάτι κατηφορίζει ελαφρά, συναντάει μια ποτίστρα, πεζούλες, μια ρεματιά, ένα τοίχο από ξερολιθιά και καταλήγει ύστερα από μια ώρα σε ένα μαντρί και στο χωματόδρομο Λιβάδι – Γαλάτιστα. Από εκεί συνεχίσει αριστερά-κατηφορικά προς τη Γαλάτιστα.

Πηγή: https://omvrianos.gr/

Credits

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: flightmode.gr

Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το flightmode.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το flightmode.gr επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.