Περιβόλι Γρεβενών: Ένας προορισμός για τους λάτρεις της φύσης και της παράδοσης

485

Το Περιβόλι βρίσκεται 45 χλμ δυτικά της πόλης των Γρεβενών. Είναι χτισμένο στις πλαγιές της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου, πιο συγκεκριμένα στο όρος Λύγκος με υψηλότερη κορυφή του το Αυγό, στα όρια Μακεδονίας – Ηπείρου, σε υψόμετρο 1.260-1.370 μέτρων Από τα μέσα Μαΐου ως τα μέσα Οκτωβρίου επιστρέφει για τις θερινές διακοπές η Περιβολιώτικη Διασπορά και το χωριό μετατρέπεται σε μικρή πολιτεία (μέχρι και 5.000 παραθεριστές τον Αύγουστο).Το Κίνικ είναι ένα πλάτωμα (πάντια) στο επάνω μέρος του χωριού όπου λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της γιορτής της Αγίας Παρασκευής, η οποία γιορτάζεται στις 26 Ιουλίου. Το έθιμο περιλαμβάνει χορό και τραγούδι, καθώς και την τέλεση διάφορων τελετουργιών. Το έθιμο είναι σημαντικό για την τοπική κοινότητα και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Η Ελευθερία και ο Στέργιος μας φιλοξένησαν στο Χάνι Βάλια Κάλντα. Τα παιδιά τους είναι πολύ ενεργά και διοργανώνουν πολλές εκδρομές και πεζοπορίες. Ο Στέργιος είναι έμπειρος οδηγός τζιπ και γνωρίζει πολύ καλά το βουνό Βάλια Κάλντα. Θα σας ενημερώσει για την ιστορία του βουνού, τη χλωρίδα και την πανίδα του, καθώς και για τα έθιμα των ντόπιων. Περάσαμε πολύ όμορφα στο Χάνι Βάλια Κάλντα. Η φιλοξενία ήταν εξαιρετική, το φαγητό ήταν πεντανόστιμο και οι εκδρομές ήταν αξέχαστες. Ευχαριστούμε πολύ την Ελευθερία και τον Στέργιο για την υπέροχη διαμονή μας.

Στέργιο 697 938 9625

Ελευθερία 6987376499

Credits

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: flightmode.gr

Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το flightmode.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το flightmode.gr επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.