Νέα Μηχανιώνα: Μία πανέμορφη κωμόπολη στις ακτές του Θερμαϊκού

50

Η Νέα Μηχανιώνα, με πληθυσμό περίπου 9.000 κατοίκων, αποτελεί μια γραφική κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά στις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου. Βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στην πόλη, αλλά και μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.

Η ιστορία της Νέας Μηχανιώνας είναι πλούσια και γεμάτη ενδιαφέρον. Η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα, με ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη οικισμών από την Νεολιθική εποχή. Σημαντικό μνημείο αποτελεί ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Αίνεας, μίας από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας κατά την κλασική εποχή. Ο σύγχρονος οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά, δημιουργήθηκε το 1923 από Μικρασιάτες προερχόμενους κυρίως από τη Μηχανιώνα στην περιοχή της Κυζίκου της Μικράς Ασίας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η κωμόπολη ζει με λαμπρότητα τα εννιάμερα της Παναγίας, στις 23 Αυγούστου, διοργανώνοντας ένα μεγάλο πανηγύρι που προσελκύει πλήθος πιστών από όλο τον νομό. Στο επίκεντρο του εορτασμού βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, την οποία έφεραν μαζί τους οι ευσεβείς πρόσφυγες από την χερσόνησο της Κυζίκου. Το κλίμα της είναι ήπιο, γι’ αυτό και καλλιεργούνται πολλοί αμπελώνες. Η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι η αλιεία και διαθέτει μεγάλη ιχθυόσκαλα. Εκεί στεγάζεται η ΑΕΝ Μακεδονίας – Πλοιάρχων/Μηχανικών.

Καθώς ο ήλιος δύει, η κεντρική πλατεία ζωντανεύει με πλήθος κόσμου. Περπατώντας χαλαρά, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες απολαμβάνουν την δροσιά της βραδιάς. Σε καφέ πανω απο την ιχθυόσκαλα και το γραφικό λιμανάκι, η μυρωδιά του παραδοσιακού λουκουμά Μηχανιώνας γαργαλάει τις αισθήσεις. Πολλοί επιλέγουν να γευτούν ολόφρεσκα ψάρια, απολαμβάνοντας την θέα του απέραντου γαλάζιου της θάλασσας.

Credits

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: flightmode.gr

Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το flightmode.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το flightmode.gr επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.