Μονοπάτι Αγάπης Άνω Μηλιά Πιερίας Τα ζευγάρια που περπατούν μαζί στο μονοπάτι θα ζήσουν μαζί μια ζωή γεμάτη αγάπη και ευτυχία

524

Στον οικισμό της Άνω Μηλιάς Πιερίας μετά την εκκλησία της Αγία Παρασκευής βρίσκεις την είσοδο για το μονοπάτι .Υπέροχη διαδρομή πεζοπορίας ανάμεσα σε οξιές, έλατα και καστανιές. Αν πας την κατάλληλη εποχή δοκιμάζεις και φρέσκα κάστανα που πέφτουν από τα δέντρα. Εχει αυτό το όνομα λόγω της παράδοσης ότι ζευγάρια που περπατούν μαζί στο μονοπάτι θα ζήσουν μαζί μια ζωή γεμάτη αγάπη και ευτυχία. Έχει 3 διαφορετικά μονοπάτια προτιμήστε το μονοπάτι της πηγής φούρνου όπου στην έξοδο θα βρείτε ένα κιόσκι και μια ψησταριά για όσους θέλουν να ψήσουν και να γευματίσουν σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο.

Η Άνω Μηλιά είναι χωριό του νομού Πιερίας, 15 χλμ. από την Κάτω Μηλιά. από το 1999 μέχρι το 2010 ανήκε στο Δήμο Πέτρας, ενώ από το 2011 υπάγεται διοικητικά στο διευρυμένο Δήμο Κατερίνης. Έχει πληθυσμό 6 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011.

Στο χωριό σώζονται ερείπια από τον περίφημο Πύργο των Λαζαίων, της γνωστής οικογένειας κλεφταρματολών του Ολύμπου. Στο χώρο αυτό ανεγέρθηκε μνημείο για την οικογένεια αυτήν, από το Δήμο Πέτρας.
Σε ένα μικρό πεύκο κοντά σε μικρό ναό του χωριού (ανεγέρθηκε πρόσφατα στη μνήμη του Κοσμά του Αιτωλού) σώζεται ακόμα και σήμερα ο σιδερένιος σταυρός που χάραξε το 1763 ο ισαπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός σε ανάμνηση της επίσκεψής του και της διδασκαλίας του στην Πιερία.

Η Άνω Μηλιά είχε 62 κατοίκους το 1940, 43 κατοίκους το 1991 και 55 κατοίκους το 2001, με βάση τις αντίστοιχες απογραφές.

Σε υψόμετρο 1.050 μ. υπάρχει Καταφύγιο του EOΣ Κατερίνης (ορειβατικού συλλόγου) με χωρητικότητα 62 ατόμων και νερό πηγαίο. Στο χωριό δραστηριοποιείται Οικιστικός Σύλλογος, ο οποίος διοργανώνει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου λαϊκό πανηγύρι με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στο Καταφύγιο. Στις 26 Ιουλίου γίνονται εκδηλώσεις στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής.

Διαβάστε ακόμα:

Το μονοπάτι των μουσών στην Ανω Μηλια Πιερίας

Credits

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: flightmode.gr

Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το flightmode.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το flightmode.gr επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.