Μονή Κηπίνας: Μια πανέμορφη μονή σκαρφαλωμένη στον βράχο

28

Η Ιερά Μονή Κηπίνας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μοναδικά μοναστήρια της Ελλάδας. Βρίσκεται στα βόρεια Τζουμέρκα, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες του νομού Ιωαννίνων, και είναι χτισμένη μέσα σε έναν απόκρημνο, κατακόρυφο βράχο. Η ιστορία της μονής χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε το 1212 από τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο, αν και υπάρχει η άλλη άποψη ότι ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από μοναχούς της Μονής Βύλιζας,. Η μονή γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου, αλλά υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Σήμερα, η μονή είναι ανδρική και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το καθολικό της είναι μονόκλιτη βασιλική με νάρθηκα και στο εσωτερικό του σώζονται σημαντικές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και φέρει επιχρυσωμένη ένθεση. Η πρόσβαση στη Μονή γίνεται μέσω μιας μικρής, στενής σκάλας που οδηγεί σε μια εσωτερική αυλή. Η αυλή αυτή είναι προστατευμένη από μια ξύλινη γέφυρα που σηκώνεται με μηχανισμό και εμποδίζει την είσοδο στον χώρο. Μέσα στη Μονή λειτουργεί ένα κατάστημα με αγιογραφίες και άλλα είδη. Μια επίσκεψη στη μονή είναι απαραίτητη, ειδικά αν βρίσκεστε κοντά, καθώς η θέα από την αυλή κόβει την ανάσα.

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η σπηλιά που βρίσκεται πίσω από τον ναό της μονής. Έχει βάθος 270 μέτρα. Μην φοβηθείτε που στην αρχή είναι στενή. Σύντομα, ανοίγει. Φροντίστε να έχετε μαζί σας φακό, καθώς δεν φωτίζεται μέχρι το τέλος. Η Μονή Κηπίνας είναι ένας σημαντικός τόπος λατρείας και προσκυνήματος για τους Χριστιανούς της Ηπείρου. Η μονή γιορτάζει στις 21 Απριλίου, ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, με πανηγυρική δοξολογία. Είναι μια πανέμορφη μονή, που αξίζει να επισκεφτείτε. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά άλλα αξιοθέατα, τα οποία επίσης αξίζουν την προσοχή σας.

Credits

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: flightmode.gr

Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το flightmode.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το flightmode.gr επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.