Μόλις 14 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η λίμνη Ωραιοκάστου είναι μία τεχνητή λίμνη που με την ομορφιά της «κερδίζει» κατοίκους και επισκέπτες. Πρόκειται για ένα πανέμορφο τοπίο που έχει διαμορφωθεί εκεί που πρότινος βρίσκονταν μία χωματερή.
Σημειώνεται πως η λίμνη Ωραιοκάστρου φέρει το όνομα «Παναγιώτης Ισχνόπουλος», πρώην αντιδημάρχου που την έκανε πραγματικότητα. Από 2000 ο Παναγιώτης Ισχνόπουλος διαμόρφωσε το χώρο έτσι ώστε να δημιουργηθεί λίμνη στο σημείο πλησίον της περιοχής Καλόγερος της Δημοτικής Κοινότητας Ωραιοκάστρου. Στη συνέχεια δημιούργησε χώρο πρασίνου γύρω από αυτήν για τους επισκέπτες και την γέμισε με ψάρια, νεροχελώνες, πάπιες, χήνες. Έχει δημιουργηθεί μια όαση πλέον στο Ωραιόκαστρο όπου οι επισκέπτες χαίρονται και απολαμβάνουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον ηρεμίας και ξεκούρασης.
Ο Θανάσης Ταβλαράκης αναφέρει σχετικά: «Η λίμνη του Ωραιοκάστρου είναι μια τεχνητή λίμνη που φτιάχτηκε απο το 1999 μέχρι το 2000 στη θέση της παλιάς χωματερής της περιοχής και έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί ένα πανέμορφο πάρκο αναψυχής. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης του Ωραιοκάστρου πίσω από το συγκρότημα κτιρίων του ΟΑΕΔ , δίπλα στο πάρκο Καλόγερος και λίγο χαμηλότερα υψομετρικά από αυτό. Η λίμνη αποτελείται από δύο λεκάνες μία μικρότερη και μία μεγαλύτερη. Ο δρόμος που οδηγεί από το Ωραιόκαστρο στη λίμνη καταλήγει σε ένα όμορφα διαμορφωμένο πλάτωμα με δένδρα και παγκάκια μπροστά στην μεγάλη λεκάνη της λίμνης. Στα δεξιά της λεκάνης αυτής υπάρχει δρόμος μέσα από τις λεύκες που οδηγεί στην μικρή λεκάνη όχι αρκετά βατός όμως μέχρι το τέλος. Ετσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μικρή λεκάνη της λίμνης δεν είναι εύκολα επισκέψιμη. Γύρω από την λίμνη υπάρχουν μεγάλα δένδρα , λεύκες κατά μήκος της δεξιάς όχθης , πλατάνια και πευκοειδή κατά μήκος της αριστερής όχθης , λιγούστρες που σχηματίζουν φυσικό φράχτη μπροστά στο πλάτωμα που έχει ειδικά διαμορφωθεί για τους επισκέπτες και όμορφες ακακίες στο χώρο που διαμορφώθηκε ώστε να είναι η λίμνη επισκέψιμη. Ακόμη καλάμια και υδρόβια φυτά σιγά σιγά εμφανίστηκαν μέσα στη λίμνη.
Διαβάστε ακόμα:
Ρέμα μύλος Πλατανόραμα Ευκαρπίας καταρράκτης
Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στο δάσος Κουρί