Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι του 4ου αιώνα μ.Χ. Βρίσκεται στα όρια του ανατολικού τμήματος του νομου Θεσσαλονίκης με το δυτικό τμήμα της Χαλκιδικής κοντά στο χωριό Γαλαρινος στους νότιους πρόποδες του όρους Ομβριανού, κλάδου του Χορτιάτη . Είναι Σταυροπηγιακή Μονή και χτίστηκε προς τιμή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας που μαρτύρησε το 304 μ.Χ. κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού. Την Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου του 2012, αγνωστοι μπήκαν στο μοναστήρι και αφαίρεσαν τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής. Η απώλεια είναι τεράστια και η θρησκευτική αξία ανεκτίμητη.
Θαύματα
Στον ναό αυτό έχουν γίνει πολλά θαύματα, ακόμα από την εποχή του Γρηγορίου του Θεολόγου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Λέων Γραμματικό μια γυναίκα έγκυος είχε πέσει από ύψος και σκοτώθηκε. Με τις ευχές και προσευχές του λαού ξαναβρήκε τις αισθήσεις της. Το 416 έγινε μεγάλος εμπρησμός στην Κωνσταντινούπολη. Λέγεται ότι ο οικονόμος Μαρκιανός ανέβηκε στα κεραμίδια της Αγίας Αναστασίας με το ευαγγέλιο στο χέρι και με τις ευχές και δάκρυα διαφύλαξε τον ναό αβλαβή.
Κειμήλια του ναού
Στον ναό αυτό τέθηκε μέρος των οστών του Γρηγορίου του Θεολόγου. Επίσης εδώ τέθηκε το λείψανο της Αγίας Αναστασίας, η οποία μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού, και της οποίας το λείψανο μεταφέρθηκε από την Νικομήδεια το δέκατο έβδομο έτος του Λέοντα. Η Αγία αυτή λεγόταν «Φαρμακολύτρα», επειδή επισκέπτονταν στις φυλακές τους ασθενείς Χριστιανούς και τους έδινε φάρμακα για να γίνουν καλά.