Η Ιερά Μονή Καλλίπετρας: Ένα ιστορικό μοναστήρι στην Βέροια

77

Η Ιερά Μονή Καλλίπετρας, αφιερωμένη στην Παναγία, αποτελεί ένα ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο στην περιοχή της Βέροιας. Βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία, στους πρόποδες του Βερμίου, σε υψόμετρο 450 μέτρων, και αγναντεύει τον ποταμό Αλιάκμονα. Η ίδρυσή της χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, καθιστώντας την ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της περιοχής.

Η ονομασία “Καλλίπετρα” προέρχεται από τον βράχο (“πέτρα”) πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η μονή, ο οποίος φημίζεται για την ομορφιά (“καλλί”) του. Η ιστορία της μονής είναι γεμάτη με σκαμπανεβάσματα. Γνώρισε περιόδους ακμής και πνευματικής άνθησης, αλλά και καταστροφές και λεηλασίες.

Η απόστασή της από την πρωτεύουσα Βέροια είναι 10 χιλιόμετρα. Η διαδρομή προς τη Μονή απαιτεί προσοχή, καθώς περιλαμβάνει στροφές και απότομη κατηφόρα. Ωστόσο, η θέα του ποταμού Αλιάκμονα που απολαμβάνει κανείς από την τοποθεσία της Μονής είναι άκρως εντυπωσιακή και αποτελεί άξια ανταμοιβή για την προσπάθεια. Η Μονή βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του 2010. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχονταρίκι, όπου μπορείτε να ζήσετε την αυθεντική ατμόσφαιρα της Μονής.

Credits

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: flightmode.gr

Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το flightmode.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το flightmode.gr επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.