Γεφύρι Πορτίτσα

21

Η Γέφυρα της Πορτίτσας είναι γέφυρα στο Δήμο Γρεβενών, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου.

Τοποθεσία
Η συγκεκριμένη κατασκευή βρίσκεται σε κοντινή απόσταση της κοινότητας του Σπηλαίου Γρεβενών, εντός ομώνυμου φαραγγιού.

Ιστορία και περιγραφή
Ανεγερθείσα κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, η συγκεκριμένη γέφυρα, αποτελούμενη από δύο μεταξύ τους άνισα τόξα, είναι κατασκευασμένη από λευκής απόχρωσης λίθους ακανόνιστου σχήματος, καθώς και ασβεστόλιθους. Το μεγάλο τόξο έχει άνοιγμα 13,80 μέτρα και το μικρό τόξο 5 μέτρα. Το μέγιστο ύψος του γεφυριού είναι 7,80 μέτρα. Κάτω από τη γέφυρα περνάει ο ποταμός Βενέτικος, που είναι παραπόταμος του Αλιάκμονα. Η διάβασή της έχει συνολικό μήκος της τάξεως των 30 μέτρων, ενώ η στατικότητά της διασφαλίζεται από την παρουσία τριών μεταλλικών ελκυστήρων, μεταξύ των δομικών υλικών της, μέρος των οποίων είναι ορατό στο εξωτερικό της. Με σημείο εκκίνησης το 1999, η γέφυρα υπέστη αναστηλωτικές εργασίες, με απώτερο σκοπό την συντήρησή της.

Credits

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: flightmode.gr

Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το flightmode.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το flightmode.gr επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.