Γαλάτιστα: Ένα γραφικό ορεινό χωριό χτισμένο στους πρόποδες του όρους Άη Λιάς

9

Η Γαλάτιστα, χτισμένη στους πρόποδες του όρους Άη Λιάς (Προφήτης Ηλίας) που ανήκει στην οροσειρά του Χορτιάτη (Κισσός) με υψόμετρο 500 περίπου μέτρων. Απέχοντας περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 28 χιλιόμετρα από τον Πολύγυρο, η Γαλάτιστα γοητεύει τους επισκέπτες με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τα πλακόστρωτα σοκάκια της της βρύσες και νερόμυλους και τους φιλόξενους κατοίκους της. Κάτω από την κωμόπολη είναι απλωμένη η κοιλάδα του Ανθεμούντα με τον ομώνυμο ποταμό, που καταλήγει στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Η ιστορία της Γαλάτιστας χάνεται στα βάθη του χρόνου. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν κατοίκηση στην περιοχή από την προϊστορική εποχή. Η κωμόπολη άκμασε κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου, οπότε και αποτελούσε σημαντικό εμπορικό και διοικητικό κέντρο. Σημαντικό αξιοθέατο της Γαλάτιστας είναι ο βυζαντινός πύργος, χτισμένος τον 14ο αιώνα. Ο πύργος, άρρηκτα συνδεδεμένος με το Άγιο Όρος, αποτελεί το μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο της περιοχής που είναι ανοιχτό στο κοινό.

Εκτός από τον πύργο, η Γαλάτιστα διαθέτει πλήθος εκκλησιών και αρχοντικών κτιρίων, μαρτυρώντας το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν. Αξίζει να επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας και την κεντρική πλατεία της Γαλάτιστας με καταστήματα, καφενεία και ταβερνάκια.

Η Γαλάτιστα ζωντανεύει κάθε χρόνο με πλήθος φεστιβάλ και εκδηλώσεων. Δημοφιλέστερα το έθιμο της “Καμήλας” που τελείται στις 6 Γενάρη (Θεοφάνεια) και την επόμενη μέρα πραγματοποιείται το έθιμο του “Γάμου της Μανιώς”

Credits

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: flightmode.gr

Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το flightmode.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το flightmode.gr επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.