Εμμανουήλ Παπάς: Ένα ιστορικό χωριό στις Σέρρες

26

Ο Εμμανουήλ Παππάς (Νταρνάκικα: Ντουβίστα) είναι χωριό του νομού Σερρών, χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, με πληθυσμό 601 κατοίκους Σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Μενοίκιου όρους, σε υψόμετρο 650 μέτρων, το χωριό Εμμανουήλ Παππάς Σερρών αποτελεί έναν ονειρικό προορισμό για τους λάτρεις της ιστορίας και της παράδοσης. Πνιγμένο στο πράσινο, έχει παραδοσιακή Μακεδονική αρχιτεκτονική με γραφικά στενά δρομάκια και παραδοσιακά σπίτια.

Στα αξιοθέατα, ξεχωριστή θέση κατέχει το κτήριο του «Σχολαρχείου» , που χτίστηκε το 1906 και έχει αναπαλαιωθεί πρόσφατα, ο ναός του Αγίου Αθανασίου με το υπέροχο μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του, που χτίστηκε το 1805 στα θεμέλια προγενέστερου ναού, τα πολλά ξωκλήσια του χωριού στους γύρω λόφους καθώς και τα μοναδικής ομορφιάς άγρια άλογα του Μενοικίου.

Η ιστορία του Εμμανουήλ Παππά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Επανάσταση του 1821. Γενέτειρα του ομώνυμου οπλαρχηγού, του “Στρατηγού της Χαλκιδικής”, το χωριό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Ο Εμμανουήλ Παπάς, με ηγέτιδα φυσιογνωμία και αστείρευτο πατριωτισμό, ηγήθηκε πολλών μαχών, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία της Ελλάδας.

Γεννημένος το 1772, ο Εμμανουήλ Παπάς αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία. Διακρίθηκε για την ανδρεία, το στρατηγικό του πνεύμα και την αφοσίωσή του στην πατρίδα. Ο Εμμανουήλ Παπάς πέθανε από συγκοπή καρδιάς μέσα στο πλοιάριο, ακριβώς τη στιγμή που έπλεε στον Κάβο Ντόρο (είναι ακρωτήριο της Εύβοιας ) στις 5 Δεκεμβρίου του 1821. Η σορός του ήρωα μεταφέρθηκε στην Ύδρα και κηδεύτηκε με τιμές αρχιστράτηγου. Το 1843 αναρτήθηκε στο Ελληνικό Βουλευτήριο το όνομά του ως ενός από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής επανάστασης.Το 1927, προς τιμήν του ήρωα, η γενέτειρά του Δοβίστα άλλαξε το όνομά της σε Εμμανουήλ Παπάς. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στις 17/5/1966 και εναποτέθηκαν κάτω από τον ανδριάντα του, στην Πλατεία Ελευθερίας των Σερρών

Αξιοθέατα και μνημεία

Το πατρικό σπίτι του Εμμανουήλ Παππά: Ένα παραδοσιακό σπίτι, μετατρεπόμενο σε μουσείο, που φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα του οπλαρχηγού και ιστορικά κειμήλια. Η πλατεία του χωριού: Κοσμείται από τον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά, ενώ δίπλα δεσπόζει ο αιωνόβιος πλάτανος.

Το Λαογραφικό Μουσείο: Στεγάζεται στο παλιό σχολείο και φιλοξενεί εκθέματα που αναδεικνύουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των κατοίκων.

Credits

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: flightmode.gr

Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το flightmode.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το flightmode.gr επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.