Ανώ Βρασνά : Ένα παραδοσιακό χωριό με ιστορία και ομορφιά

596

Τα Ανώ Βρασνά, γνωστά και ως Παλαιά Βρασνά, είναι ένα παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης, στη Μακεδονία. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Κερδύλιος, σε υψόμετρο περίπου 250 μέτρων, και προσφέρει πανοραμική θέα στον Στρυμονικό Κόλπο.

Η ιστορία των Ανώ Βρασνών χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στην περιοχή έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη ανθρώπινης δραστηριότητας από την προϊστορική εποχή. Στην αρχαιότητα, στην περιοχή βρισκόταν η αρχαία πόλη Βρέα, η οποία ήταν πιθανότατα θρακική πόλη.

Κατά την Παλαιολόγεια περίοδο – αρχές του 15ου αιώνα – στο κέντρο του οικισμού των Βραστών (μετονομάσθηκε σε “Βρασνά” το 1918), κτίσθηκε πύργος χρησίμευε για την οχύρωση του οικισμού και ίσως για την ενίσχυση της φρούρησης του δρόμου από τη Βόλβη προς την πεδιάδα του Στρυμόνα.

Σήμερα, τα Ανώ Βρασνά είναι ένα ήσυχο και γραφικό χωριό με περίπου 200 κατοίκους. Το χωριό είναι γνωστό για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, τα όμορφα τοπία του και τα πλούσια πολιτιστικά του δρώμενα.

Αξιοθέατα

Τα Άνω Βρασνά έχουν πολλά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε. Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι:

  • Το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο παλιό ιστορικό σχολείο των Βρασνών, μαζί με τη Βιβλιοθήκη, το Πολιτιστικό Κέντρο και την έκθεση ορυκτών πετρωμάτων και κρυστάλλων.
  • Ο Βυζαντινός Πύργος Βρασνών, ο οποίος χρονολογείται από τις αρχές του 15ου αιώνα, στην εποχή των 
  • Ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Γεωργίου με το ιστορικό καμπαναριό κτισμένο το 1846, στην τοιχοποιία του ενσωματώθηκαν ρωμαϊκά ταφικά ανάγλυφα.
  • Οι πέτρινες οικίες παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής.
  • Οι κρήνες (βρύσες) του χωριού.
  • Το σπήλαιο των Βρασνών “Δρακότρυπα”: είναι ένα μικρό σε μέγεθος σπήλαιο, που αποτελείται από τρεις θαλάμους, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους. Πλήθος εντόμων εγκαταβιούν στο σπήλαιο, μεταξύ των οποίων και το ενδημικό είδος Acanthopetalum chalkidicense, ενώ εντοπίζονται και αποικίες τριών ειδών νυχτερίδων, που απειλούνται με εξαφάνιση. Η περιοχή προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις για το περιβάλλον.
  • Ο Αρχαιολογικoς χώρος περιοχής “Τρυπημένη Πέτρα”: φρουριακό οικοδόμημα πεντάπλευρου σχήματος, με αμυντικούς πύργους, αποθηκευτικούς χώρους και ελαιοτριβείο.Στην εσωτερική ΒΑ γωνία του φρουριακού συγκροτήματος των Βρασνών, ανασκάφτηκε ένα ελαιοτριβείο. Ο χώρος προσδιορίστηκε αμέσως από τον εξοπλισμό του, με ένα μεγάλο λίθινο τραπητή (trapetum) επάνω από έναν αγωγό, τον κεντρικό αγωγό του κτηρίου για την απαγωγή των αποβλήτων από την επεξεργασία των καρπών της ελιάς έξω από το συγκρότημα, καθώς και από μια μεγάλη ποσότητα θραυσμένων ελαιοπυρήνων στον αμέσως προς τα νότια χώρο.

Credits

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους της αναρτήσεως είτε ολόκληρης, με οποιαδήποτε μεταβολή του ανωτέρω κειμένου και χωρίς την παράθεση του απευθείας συνδέσμου στην ανάρτηση αυτή που είναι: flightmode.gr

Οι απόψεις των συντακτών είναι προσωπικές και το flightmode.gr δεν φέρει καμία ευθύνη.

Το flightmode.gr επιφυλάσσεται για την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων του.